Onze vitaliteit- of gezondheidscoaches zorgen ervoor dat uw medewerkers zich vitaler voelen. Allereerst helpen de coaches bij het bepalen van de vitaliteitsdoelen. Deze doelen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op een betere leefstijl, stoppen met roken of meer grip op werk-privé balans. Na het bepalen van de doelen gaan ze op een interactieve manier aan de slag met de acties die nodig zijn om de doelen te behalen. Onze gezondheids- en vitaliteitscoaches begeleiden uw medewerkers niet alleen op het fysieke vlak, maar besteden ook veel aandacht aan de mentale en emotionele aspecten van vitaliteit. De begrippen bewustwording en eigen regie staan centraal tijdens het coachingstraject.
Bij de kennismaking staan het creëren van vertrouwen en openheid voorop. Om een gedragsverandering te bewerkstelligen is een band tussen coach en medewerker van groot belang. Hierdoor is de coach in staat om de medewerker beter te stimuleren en het maakt het traject makkelijker en leuker. Na deze stap worden de vitaliteitsdoelen bepaald.
Het is onze ervaring dat doelstellingen vaak meteen te groot worden gemaakt, zoals het rennen van een marathon of 20 kilo afvallen. Hier geven onze coaches sturing aan. Zij kijken naar de fysieke en mentale competenties, alsmede naar de psychologische basisbehoeftes van de medewerker. Door samen met de coach kritisch te kijken naar de doelstellingen, worden de meest duurzame resultaten behaald. Uw medewerkers zullen tijdens het traject steeds meer energie, motivatie en veerkracht ervaren. Zij zullen beter in staat zijn om alles uit hun kwaliteiten te halen.
De doelen bepalen hoe het coachingstraject eruit gaat zien. De frequentie en inhoud van de coachingsgesprekken met uw medewerkers zullen dus altijd maatwerk zijn en kunnen daarmee variëren van gesprekken die meer gaan over fysieke aspecten of gesprekken waarbij mentale aspecten een grotere rol spelen. Bij elk coachingsgesprek vindt een meetmoment plaats om te bepalen of een medewerker in lijn loopt met het behalen van het doel. Indien nodig, kan op basis daarvan bijgestuurd worden of een alternatieve aanpak ingezet worden.
Dit biedt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen. Bij de eindevaluatie wordt gekeken of het traject het beoogde resultaat heeft opgeleverd. De evaluaties kunnen zowel online als offline worden uitgevoerd. Het uiteindelijke organisatiedoel is om ervoor te zorgen dat uw medewerkers breken met slechte gewoontes en een duurzame vitaliteitsverbetering laten zien. Wanneer uw medewerkers continu bewust bezig zijn met vitaliteit, zal dit onderdeel worden van uw organisatiecultuur. Nieuwe medewerkers zullen zien dat dit een belangrijk onderwerp is binnen uw organisatie, waardoor zij eerder geneigd zijn om hier zelf ook bewust mee om te gaan. Het feit dat uw organisatie veel belang hecht aan dit onderwerp zal er tevens voor zorgen dat mensen zich meer verbonden voelen met hun werk.
Daarnaast zullen uw medewerkers weerbaarder en flexibeler zijn dan voor het coachingstraject. Dit leidt tot een verlaging van het ziekteverzuim. Door uw medewerkers vitaal te maken, maakt u uw organisatie vitaal.
Vertrouwen van de medewerkers is de belangrijkste voorwaarde voor een effectief coachingstraject. Tijdens de kennismaking met de medewerkers maken wij hen bekend met de werkwijze en leggen een basis om tijdens het traject in alle openheid met elkaar te spreken over de stappen die worden gezet.
Het coachinstraject is een echte samenwerking tussen coach en medewerker. Wij ondersteunen iedereen zo goed mogelijk en laten niemand vallen. Wij verwachten van de deelnemers dezelfde inzet. Het traject stopt pas wanneer het doel behaald is of wanneer het nieuwe gedrag aangeleerd is.
Vitale medewerkers zorgen voor een vitale organisatie. Bewustwording en duurzame gedragsveranderingen staan hierbij centraal.
Meer informatie over vitaliteitscoaching voor uw organisatie bel ons 06 13 83 80 06 of maak een (online) afspraak.
Blijf vitaal en schrijf u in voor de BOLvitaal nieuwsbrief. Elke maand boordevol tips en interessante actualiteiten.